Loading...
 

Δελτία Τύπου

Αποστολή σε φίλο
Καθημερινά Θέματα Υγείας των Παιδιών και Μέτρα Προληπτικής Ιατρικής
25/09/2009

 

Μέλη του φαρμακευτικού συλλόγου, φορείς από το χώρο της ιατρικής, αλλά και πλήθος πολιτών, τίμησαν με την παρουσία τους την πρώτη εκδήλωση του νέου κύκλου της φετινής περιόδου, του νέου προγράμματος «Βιοεκπαίδευση», που υλοποιείται τα δύο τελευταία χρόνια από το Δήμο της Λάρισας. «Είναι μια σημαντική προσπάθεια που μπορεί και προσφέρει πάρα πολλά στον τομέα της καλύτερης και αποτελεσματικότερης ενημέρωσης, τόσο στον πολίτη της Λάρισας, όσο και στον κλάδο των φαρμακοποιών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Λάρισας, κος Ιωάννης Μακρυγιάννης. «Από πλευράς μας φροντίζουμε οι συνδιοργανώσεις αυτές να γίνονται με τη συνεργασία έγκριτων επιστημόνων», συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στους βασικούς στόχους της «Βιοεκπαίδευσης» ο κος Ιωάννης  Μακρυγιάννης, τους προσδιόρισε στους εξής δύο: α) Εκπαίδευση και Ενημέρωση των Φαρμακοποιών επί θεμάτων άρρηκτα συνηφασμένων με τον τομέα της υγείας και β) εκλαϊκευσή τους προκειμένου να είναι  κατανοητά από το κοινό. 

«Βασικός σκοπός του Φαρμακευτικού Συλλόγου είναι η δια βίου εκπαίδευση των φαρμακοποιών», τόνισε. Κλείνοντας τον χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στην υποστήριξη της εταιρίας Olvos Science, ευγενικό χορηγό και  υποστηρικτή της εκδήλωσης. «Δίχως την υποστήριξη και χορηγία της εταιρίας Olvos Science δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί η σημερινή εκδήλωση και διοργανώσεις παρόμοιες για θέματα υγείας είναι πρωτοποριακές», υπογράμμισε.

Ο πρόεδρος ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του, παρουσιάζοντας στους παρευρισκόμενους τους επιστήμονες- ομιλητές: τον  Καθηγητή  Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας- κ. Γεώργιο Συρογιαννόπουλο, την Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - κ. Βικτωρία Ρουσσάκη  και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών - κ. Νικόλαο  Σιταρά.

 

Ειδικότερα, στο επιστημονικό μέρος της συνάντησης το λόγο πήρε πρώτος ο κος  Γεώργιος Συρογιαννόπουλος- Καθηγητής  Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς στις ιώσεις και την αντιμετώπισή τους.

Μίλησε για τον τρόπο εμφάνισής τους και προσδιόρισε τις ευπαθέστερες ομάδες.

«Τα παιδιά προσβάλλονται πιο εύκολα. Με το άνοιγμα των σχολείων παρατηρείται μία έξαρση των ιώσεων του αναπνευστικού, γεγονός που οφείλεται και στην απότομη αλλαγή του καιρού», επισήμανε. Συνέχισε λέγοντας πως «για την αντιμετώπισή τους, απαιτούνται συνήθως αντιπυρετικά και όχι αντιβιοτικά», ενώ δεν παρέλειψε να σημειώσει την ανάγκη άμβλυνσης ενός σημερινού φαινομένου, την κατάχρηση της αντιβίοσης δηλαδή, στην οποία πολύ συχνά καταφεύγουν οι γονείς ακόμη και χωρίς την υπόδειξη ιατρών ».

Ο κος Γεώργιος Συρογιαννόπουλος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την πρωτιά της Ελλάδας στην χρήση αντιβιοτικών. «Η χώρα μας έρχεται στις πρώτες θέσεις της Ε.Ε., αλλά το ουσιαστικότερο αφορά στο γεγονός ότι η κατάχρηση αντιβιοτικών οδηγεί σε ανθεκτικότερα μικρόβια, που με τη σειρά τους χρειάζονται υψηλές δόσεις φαρμάκων για να αντιμετωπιστούν», είπε.

 

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των εμβολίων ανάφερε ότι θα πρέπει να εμπιστευθούμε τα νέα εμβόλια, ενώ υπενθυμίσε ακόμα μια φορά πως πρέπει να τηρείται πιστά το πρόγραμμα των εμβολιασμών στα παιδιά, με παράλληλη ανάπτυξη συγκεκριμένων δράσεων και από την Πολιτεία, προκειμένου να επιτευχθεί πλήρες πρόγραμμα εμβολιασμών και στις κλειστές πληθυσμιακές ομάδες.

Ακολούθησε  η εισήγηση της κας Βικτωρίας Ρουσσάκη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Δερματολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  η οποία αναφέρθηκε σε καθημερινά δερματικά προβλήματα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της φθειρίασης. «Η φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα, ιδίως κατά την παιδική ηλικία», είπε. «Τα τελευταία χρόνια ακούμε πολύ συχνά για το πρόβλημα της φθειρίασης στα μικρά παιδιά μέχρι και την εφηβεία. Σε αυτό συμβάλλει το ήπιο κλίμα των τελευταίων ετών, η ανεπαρκής ενημέρωση και το φαινόμενο της επαναμόλυνσης».  Αναφερόμενη στους τρόπους αντιμετώπισης και αποφυγής μιας επαναμόλυνσης, τόνισε πως είναι πολύ σημαντικό να εφαρμόζουμε την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με στόχο την αντιμετώπιση τόσο της ψείρας όσο και της κόνιδας, και να ακολουθούνται οι οδηγίες χρήσης των σκευασμάτων, καθώς και κάποιοι βασικοί κανόνες υγιεινής, όπως:

α) να απολυμαίνονται σεντόνια, ρούχα και όλα τα αντικειμένα που μπορεί  να βρει η ψείρα καταφύγιο, η οποία σημειωτέον μπορεί να επιβιώσει περισσότερο από 24 ώρες μακριά από ανθρώπινο σώμα,

β) να τοποθετείται σε κλειστές μαύρες σακούλες για 8 ημέρες, ότι δεν μπορεί να πλυθεί,

γ)  να σκουπίζονται με ηλεκτρική σκούπα οι καναπέδες και τα καθίσματα του αυτοκινήτου,

δ) να απολυμαίνονται οι χτένες και οι βούρτσες (βύθιση μέσα σε οινόπνευμα για μια ώρα),

και τέλος όλα τα μέλη της οικογένειας να ελέγχονται τακτικά, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος επαναμόλυνσης. 

Μιλώντας για  τις ψείρες που «κολλάνε» πολλά παιδιά στο σχολείο, η κα Βικτωρία Ρουσσάκη επισήμανε πως πρόκειται για ένα φαινόμενο, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε έξαρση.  Συμβούλευσε δε τους γονείς, να ενημερώνουν το σχολείο ότι το παιδί τους έχει ψείρες, ώστε να γίνεται θεραπεία όλων των μαθητών, προκειμένου να αποφευχθεί το φαινόμενο της επαναμόλυνσης.   

Τέλος το λόγο πήρε Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Νικόλας Σιταράς,  ο οποίος μίλησε για την ορθολογική χρήση φαρμάκων και βιταμινών στην παιδική ηλικία.  «Τα φάρμακα είναι φάρμακα και πρέπει να δίνονται όταν πρέπει», είπε χαρακτηριστικά. «Εμείς θέλουμε οι φαρμακοποιοί να μπορούν να δίνουν απλές και σαφείς απαντήσεις στο κοινό σχετικά με πλήθος ερωτημάτων, όπως οι ανεπιθύμητες ενέργειες φαρμάκων», συμπλήρωσε, λέγοντας πως «στόχος μας είναι τα σωστά φάρμακα να χορηγούνται στις σωστές δόσεις στους σωστούς αρρώστους ».

Προσδιόρισε ακόμα τις δύο βασικές προϋποθέσεις, που πρέπει να έχουν κατά νου οι καταναλωτές κάθε φορά που σπεύδουν να αγοράσουν κάποιο φάρμακο. «Πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ της Αποτελεσματικότητας και της Ασφάλειας», είπε. Πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει φάρμακο δίχως παρενέργειες (ανεπιθύμητες και μη). Κλείνοντας την ομιλία του αναφέρθηκε και στους 5 βασικούς κανόνες, τα πέντε Σ όπως είπε χαρακτηριστικά, που πρέπει να έχει στο μυαλό του ο καταναλωτής όταν αγοράζει φάρμακα.

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Καθηγητή  Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι σημαντικό να χορηγείται:

1.      Το Σ ωστό φάρμακο,

2.      Για την Σ ωστή πάθηση,

3.      Στη Σ ωστή δοσολογία,

4.      Από τη Σ ωστή οδό χορήγησης (εκ στόματος, από τη μύτη, κ.λπ),

5.      Στο  Σ ωστό άρρωστο. Η χορήγηση φαρμάκου πρέπει να γίνεται με βάση τις ιδιαιτερότητες και τις ανάγκες κάθε οργανισμού, που είναι διαφορετικός από έναν άλλο.

O κ. Σιταράς έκανε λόγω και για την ανθεκτικότητα που έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια μικροοργανισμοί και παράσιτα στα διάφορα αντιβιοτικά αλλά και στις συνήθεις αντιφθειρικές αγωγές.Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σιταράς ανέφερε ότι η αντοχή είναι ένα φαινόμενο που εμφανίζουν όλοι οι μικροοργανισμοί στην προσπάθειά τους να αντισταθούν σε μια θανατηφόρο ουσία και ακολουθεί τους κανόνες κληρονομικότητας, περνώντας από γενιά σε γενιά. Γι ' αυτό το λόγο,  θα πρέπει να γίνεται ορθολογική χρήση τόσο των αντιβιοτικών τα οποία θα πρέπει πάντα να λαμβάνονται μετά από σύσταση των ειδικών  επιστημόνων υγείας, όσο και των φθειροκτόνων για τα οποία τόνισε την αναγκαιότητα της χρήσης κατάλληλων φαρμακευτικών σκευασμάτων με έναν μηχανισμό δράσης γενετικά απρόσβλητο από τα ανθεκτικά στελέχη της ψείρας.

Η φαρμακευτική εταιρία Olvos Science, υποστηρικτής και ευγενικός χορηγός της εκδήλωσης,παρουσιάζει σημαντικό έργο στην ενημέρωση του πολίτη για θέματα που αφορούν σε καθημερινά προβλήματα υγείας. Στο πλαίσιο δε της ανθρωποκεντρικής της φιλοσοφίας, δραστηριοποιείται έντονα στον τομέα της κοινωνικής μέριμνας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα κοινωνικής ευαισθησίας και προστασίας του παιδιού.

Κατεβάστε την επίσημη πρόσκληση της εκδήλωσης

Δείτε την Παρουσίαση για την Φθειρίαση

Για περισσότερες πληροφορίες και αποστολή υλικού από την εκδήλωση, μπορείτε να απευθύνεστε στην φαρμακευτική εταιρία Olvos Science. 

 

Επικοινωνία - Γραφείο Τύπου

Τηλέφωνο: 210 5281700

Εmail: contact@galenica.gr

Προϊόντα
Επιλέξτε προϊόν:

© 2024 Olvos Science - All rights reserved.